سیدمصطفی میرسلیم– ایران و روسیه دو کشور اول در مورد منابع گازند و دانش و فناوری هر دو در بخش اکتشاف و استخراج و پالایش گاز نسبتا پیشرفته است و مهم این است که همکاری آنها می تواند با همافزایی نقاط ضعف آنها را برطرف و اشرافشان را بویژه از نظر فنی و تجاری استحکام بخشد به گونه ای که تضمین کننده منافع هر دو کشور باشد. این همکاری قبلا به صورت مطلوبی وجود نداشته است و بویژه اگر در بخش نفت و انرژی هسته ای و همچنین انرژی تجدیدپذیر امتداد یابد مفیدتر خواهد بود. البته همکاری جامع کشورهای همسایه دریای خزر در حوزه انرژی نیز از ضرورتهایی است که اهمیت چند وجهی آن را نباید نادیده گرفت و همکاری ایران و روسیه به همکاری کشورهای حوزه دریای خزر شتاب خواهد داد.

در حال حاضر همکاری دو کشور در بخش انرژی جنبه راهبردی نداشته و همین امر مانع عمق بخشیدن به تعاملات چه از نظر فناوری و چه از لحاظ سرمایه گذاری بوده است. به نظر این جانب ترسیم خطوط همکاری راهبردی در بخش بالادستی انرژی نه تنها میسر که ضروری است و سفر رئیس جمهوری مقدمات آن را ان شاءالله فراهم می آورد.

همکاری در حوزه پایین دستی

همکاری در حوزه پایین دستی در حال حاضر وجود دارد و قطعا می تواند تسهیل و تقویت شود و از سطح بنگاهی فراتر رود.

رقابت

هر دو کشور واقفند که رقابتمان نباید به نفع کسانی تمام شود که چشم طمع به منابع ما دوخته اند و با مسابقه گذاشتن ما در به تاراج دادن منابع نفت و گازمان، منحصرا سود آنها تأمین شود؛ در نتیجه، چنان همکاری داهیانه ای به استفاده بهینه و صیانتی از منابع مان منجر خواهد شد و ما را از فریب خوردن دور خواهد کرد.

نگاه جامعه

بدبینی ها به برخوردهای دو کشور در صحنه سیاسی و نظامی و کشورگشایی در دویست سال گذشته برمی گردد و امروز معادلات حاکم بر مناسبات سیاسی و نظامی در منطقه و در جهان و بویژه مناسبات اقتصادی و فنی و اجتماعی دگرگون شده و باید به فکر ترسیم راهبردی باشیم که دربرگیرنده منافع پایدار دو طرف باشد. خیلی از بدخواهان ما از انعقاد چنین همکاری ناخشنود و حتی نگرانند و تلاش می کنند القای یاس و بدبینی کنند. ما نباید در دام فریب بدخواهان مشترکمان بیفتیم و حتما باید بکوشیم که مناسباتمان با روسیه و تمام همسایه هایمان در بالاترین سطح از تفاهم باشد؛ چنین همکاری به نفع ما و به سود منطقه است.

در بحث صادرات گاز به اروپا می توانیم همکاری خود را به گونه ای ترسیم کنیم که بهینه باشد ولی مهم تر از آن تفاهم برای همکاری در زمینه استفاده بادوام از منابع خدادادی و بی نظیر گاز در میان مدت و در بلند مدت است و نیز روی آوردن قطعی به سمت کاربرد گاز به عنوان ماده اولیه تولید محصولات میانی و نهائی بادوام و نه فقط سوخت مورد نیاز اروپا و خودمان!

لینک کوتاه : https://mirsalim.com/kaTo7

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *